Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów
i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych co skutkuje utrzymaniem harmonii w naszym organizmie.
Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi wynosi 7,35-7,45.
Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze – przewagę składników kwaśnych we krwi. Dla prawidłowego funkcjonowania ciała niezbędne jest utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej.
Równowagę tę zaburzają, takie czynniki jak zła dieta, nadmiar stresów i brak zdrowego snu,
co prowadzi do zakwaszenia organizmu.
Objawy świadczące o zakwaszenia organizmu:
- bóle i zawroty głowy,
- ogólne złe samopoczucie,
- zmiany nastroju,
- spadek odporności organizmu,
- bóle stawów i mięśni,
- częste infekcje wirusowe,
- nadwaga lub otyłość.
Zakwaszenie organizmu prowadzi do takich chorób jak:
- miażdżyca,
- cukrzyca,
- choroby serca,
- kamienie nerkowe,
- osteoporoza,
- zapalenia stawów,
- nowotwory.
Sposób odżywiania współczesnego człowieka stał się zdecydowanie bardziej kwasowy i oparty
w dużej mierze na produktach przetworzonych.
Naturalny system buforowy człowieka jest zaprojektowany w taki sposób, aby chronić przed nieuniknioną mieszanką pokarmów zarówno alkalicznych (zasadowych), jak i kwasowych.
Jednak, przeciążając go, wyczerpujemy jego zdolności obronne. Jeśli odżywiamy się
w nieodpowiedni sposób, nasz system buforowy musi ciężko się napracować, aby zneutralizować zbytnią kwasowość organizmu.
Aby zachować równowagę kwasowo – zasadową, należy przestrzegać kilku zasad.
- Zrównoważyć swoją dietę poprzez utrzymanie proporcji. Komponować posiłki tak, aby porcja zawierała produkty alkaliczne i zakwaszające w proporcjach 60/40 dla produktów alkalizujących, docelowo natomiast proporcje 80/20.
- Zachować równowagę w aktywności fizycznej. Umiarkowane ćwiczenia fizyczne pomagają pozbyć się zbędnych kwasów. Zbyt intensywne treningi (sportowcy) mogą natomiast wytworzyć zbyt wiele kwasu mlekowego co zwiększa zakwaszenie organizmu.
- Nawadniać organizm pijąc wodę alkaliczną. Java, to naturalna woda o pH 9,2 dostępna na rynku. Wodę alkaliczną można też zrobić samodzielnie korzystając z jonizatora (tzw. woda żywa) lub pić wodę przefiltrowaną na zasadzie odwróconej osmozy, wolną od wszelkich zanieczyszczeń, dodając do niej nieco soku z cytryny lub limonki, aby ją zalkalizować.
- Pamiętać o dotlenieniu organizmu (aktywność na świeżym powietrzu), zdrowym śnie oraz unikaniu stresu.
Informacje pomocne w komponowaniu posiłków sprzyjających utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej:
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 – 8,1:
- warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew,
- soki warzywne świeże bez cukru,
- owoce: kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi, rodzynki,
- soki owocowe świeże bez cukru,
- grzyby: prawdziwki, kurki.
Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
- owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki,
- warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu,
- zielona herbata,
- oliwa z oliwek,
- migdały,
- maślanka,
- herbata zielona,
- wytrawne wino.
Produkty neutralne pH 7,0:
- masło świeże,
- śmietana,
- serwatka,
- jogurt naturalny,
- oleje roślinne.
Produkty o działaniu od neutralnego do lekko zasadowego:
- kawa zbożowa,
- olej rzepakowy, lniany, kokosowy,
- sól morska i sól himalajska,
- świeże mleko kozie,
- mąka orkiszowa,
- quinoa (komosa ryżowa),
- dziki ryż,
- gryka,
- amarantus,
- kasza jaglana,
- jonizowana woda alkaliczna,
- woda z sokiem cytryny lub limonki,
- skiełkowane nasiona warzyw i traw,
- stewia,
- ksylitol (cukier brzozowy),
- miód pszczeli, prosto od pszczelarza.
Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
- twaróg,
- orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe,
- kasza gryczana,
- makaron sojowy,
- orzechy laskowe i orzechy nerkowca,
- otręby,
- fruktoza,
- potrawy smażone,
- rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy,
- niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki,
- niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki),
- napoje alkoholowe (wszystkie),
- papierosy (fajka również),
- leki,
- przetworzone mieszanki miodów pszczelich.
Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0:
- ryby,
- jaja,
- chleb żytni,
- płatki zbożowe,
- makaron pełnoziarnisty,
- ryż brązowy,
- orzeszki ziemne,
- piwo.
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0:
- mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina,
- cukier i produkty zawierające cukier,
- sztuczne słodziki,
- biała mąka pszenna i produkty pochodne,
- biały ryż,
- sery żółte,
- kawa,
- czarna herbata,
- kakao i czekolada,
- sól.
Dieta alkaliczna nie jest sposobem na zrzucanie zbędnych kilogramów, chociaż stosując ją, faktycznie możemy zachować prawidłową masę ciała. Jej założeniem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu pH krwi, który zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie.