10 listopada 2014

Jak podaje Wikipedia, „pierwiastkowy fluor, jak i jony fluorkowe, są silnie toksyczne. Zaburza procesy enzymatyczne w komórkach hamując oddychanie tkankowe, przemianę węglowodanów, lipidów oraz syntezę hormonów. Sam fluor i niektóre jego związki działają żrąco powodując głębokie martwice. Wolny fluor ma charakterystyczny drażniący zapach i jest wyczuwalny nawet w stężeniu 20 ppm

Gazowy fluor łatwo wchłania się przez drogi oddechowe i pokarmowe. Związki fluoru obecne np. w żywności dobrze wchłaniają się z dróg pokarmowych.

Po podaniu doustnym w dużych stężeniach związki fluoru powodują zatrucia ostre, na skutek żrącego działania wydzielającego się fluorowodoru. Dalsze objawy to płytki oddech, kurcz dłoni, drgawki, ślinotok i nudności. Bezpośrednią przyczyną zgonu w wyniku zatrucia fluorem jest porażenie ośrodka oddechowego.

Zatrucia przewlekłe małymi dawkami fluoru, czyli fluoroza, objawiają się zaburzeniami w zwapnieniu kości, brunatnym cętkowaniem zębów, zmniejszeniem ruchliwości”.
Fluor jest dodawany do 60 procent wody pitnej w Stanach Zjednoczonych oraz w wielu innych krajach. Producenci dodają go do szerokiego wachlarza produktów, wliczając w to produkty sojowe, pastę do zębów, fluoryzowane pastylki i krople, fluoryzowaną gumę do żucia, herbatę, szczepionki, domowe środki czystości, fluorowane sól i mleko, środki znieczulające, materace emitujące gazy fluoru, teflon i antybiotyki. Można go również znaleźć w zanieczyszczonym powietrzu i wodach powierzchniowych.

Z powodu jego udowodnionej wysokiej toksyczności, w sierpniu 2002 roku Belgia, jako pierwszy kraj na świecie, zakazała dodatków fluoru.

„Fluoryzacja (…) jest jednym z największych oszustw, jakie kiedykolwiek zostało popełnione i wpłynęło na więcej ludzi niż jakiekolwiek inne oszustwo” stwierdza profesor Albert Schatz,
Ph.D. (mikrobiolog), odkrywca streptomycyny i laureat nagrody Nobla. Na szczęście, 98 procent krajów Europy Zachodniej zaprzestało fluoryzacji wody. Obejmuje to takie kraje jak Austria, Belgia, Dania, Finlandia, Francja, Niemcy, Włochy, Luksemburg, Holandia, Norwegia i Szwecja. Wyczerpujące badania pokazały, że guzy rakowe u zwierząt laboratoryjnych są następstwem przyjmowania fluoru. Inne badania na zwierzętach wykazały, że fluor gromadzi się w szyszynce i blokuje wydzielanie melatoniny, hormonu, który pomaga regulować początek okresu dojrzewania płciowego, funkcje tarczycy i wiele innych podstawowych procesów fizjologicznych. Udowodniono związek przyczynowy pomiędzy fluorem a zapaleniem stawów, osteoporozą, złamaniami bioder, rakiem, bezpłodnością, chorobą Alzheimera i uszkodzeniami mózgu.
Do lat pięćdziesiątych, lekarze europejscy używali fluoru w leczeniu hipertyreozy (nadczynności tarczycy). Codzienna dawka fluoru, którą wchłaniają ludzie z krajów stosujących fluor, daleko przewyższa dawkę fluoru, która stosowana była do zmniejszenia
tarczycy.

W wyniku fluoryzacji, miliony ludzi cierpią na hipotyreozę (niedoczynność tarczycy).
Stan ten jest obecnie jednym z najczęściej występujących problemów medycznych w
Stanach Zjednoczonych. Na dzień dzisiejszy mianem niedoczynności tarczycy może być określone ponad 150 objawów. Prawie wszystkie z nich odpowiadają znanym oznakom zatrucia fluorkami. Objawy te obejmują depresję, zawroty głowy, zmęczenie, przyrost wagi, bóle mięśni i stawów, wypadanie włosów, bóle głowy, migreny, zadyszkę, problemy z układem trawiennym, problemy miesiączkowe, nieuregulowane ciśnienie krwi, zwiększony poziom cholesterolu, alergie, bezsenność, napady paniki i zmienność nastrojów, nieregularne bicie serca i zastoinową niewydolność serca. W Indiach i innych krajach rozwijających się, wiele dzieci i osób dorosłych zostało okaleczonych, a ich zęby zostały zniszczone przez trujące odpady fluoru pochodzące z zanieczyszczeń przemysłowych.

Jako, że wątroba nie jest w stanie rozłożyć fluorków, próbuje wydalić te trujące substancje chemiczne do dróg żółciowych (które są jedynym alternatywnym rozwiązaniem dla wątroby aby się z nimi uporać). To prowadzi jednak do blokady dróg żółciowych i licznych innych dolegliwości. Aby pomóc ciału uporać się z chorobami wywołanymi obecnością fluoru w organizmie, wliczając w to niedoczynność tarczycy, należy wyeliminować produkty zawierające fluor.
Fluor z ciała można usunąć używając boru.
Bor ma również wpływ na organizm człowieka, przede wszystkim na jego kościec. Przypuszcza się, iż jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost, rozwój tkanki kostnej.
Jego niedobór powoduje utratę wapnia i demineralizację kości.

Najbogatsze źródła boru to: masło orzechowe, wino, winogrona, fasola i brzoskwinie.
W Polsce w niektórych regionach woda pitna jest fluoryzowana. Również mineralna woda butelkowana zawiera fluorki. Pasty do zębów – prawie wszystkie dostępne w sklepach i drogeriach. (Poniżej zdjęcia przykładowych past bez fluoru). Ponadto wiele leków, głównie psychotropowe, zawierają fluorki.
Dzieci w szkołach mają fluoryzację zębów, aż 6 razy co dwa tygodnie. Na szczęście rodzice mogą nie wyrazić na nią zgody.

Pasta bez fluoru

Źródło: Andreas Moritz – Niezwykłe płukanie wątroby i woreczka żółciowego