❤️💙 Dzień Kobiet i Dzień Mężczyzn w Normobarii! Sprawdź koniecznie!
20 lutego 2018

Homocysteina (Hcy)według Wikipedii to – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów.
Jest to aminokwas siarkowy, powstający u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny, pochodzącej ze spożywanego białka.

Uważany jest u ludzi za niezależny czynnik ryzyka rozwoju m.in.:

  • zmian miażdżycowych,
  • zawału mięśnia sercowego,
  • udaru mózgu,
  • zmian zakrzepowych,

Badanie poziomu homocysteiny jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia i każdy pacjent powinien mieć rutynowo badany jej poziom, zamiast cholesterolu.

Prawidłowe wartości mieszczą się w granicach 5 – 15 µmol/l.
Wyższe wartości określane są terminem „hiperhomocysteinemia”,
gdzie za postać ciężką przyjmuje się wartości ponad 100 µmol/l.

Poziom cholesterolu pozostaje w ścisłym związku z poziomem homocysteiny.

Zależność ta wynika z tego, że homocysteina uszkadza ściany naczyń krwionośnych powodując mikrouszkodzenia. Organizm chcąc je „zakleić”, produkuje więcej cholesterolu, który działa jak opatrunek i zabezpiecza te rany
w ścianach naczyń krwionośnych. Tak więc im wyższy poziom homocysteiny, tym wyższy poziom cholesterolu i żadna dieta nisko tłuszczowa go nie obniży.

Gdy obniżymy poziom homocysteiny, spadnie też poziom cholesterolu bo organizm nie będzie go już potrzebował
i produkował w tak dużych ilościach.

Jak obniżyć poziom homocysteiny?

Witamina B12, to naturalny pogromca homocysteiny.

1 kapsułka Witaminy B12 dziennie. Najlepiej spożywać podczas posiłku popijając wystarczającą ilością wody.

Ważne ! Aby witamina którą kupimy zawierała methylkobalaminę, a nie cyjanokobalaminę, ponieważ ta druga ma w składzie dużo cyjanku, a ten jak wiadomo jest trujący.

Zanim organizm będzie w stanie wykorzystać witaminę B12 w fomie cyjanokobalaminy, musi zamienić ją w aktywną formę – metylokobalaminę.

Zadbajmy więc, aby kupić witaminę B12 w formie aktywnej, czyli zawierajacą METYLOKOBALAMINĘ..

Podsumowując, witamina B12 bierze udział w:

  • prawidłowym metabolizmie homocysteiny,
  • produkcji prawidłowych krwinek czerwonych i podziałach komórek,
  • prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,przyczynia się do:
  • do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
  • prawidłowego przebiegu procesów uzyskiwania energii do prawidłowych funkcji, psychologicznych, takich jak koncentracja uwagi, zapamiętywanie i proces uczenia się.