Witamina D
Nawet pomimo zróżnicowanej diety czy odpowiedniej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, większość ludzi ma niedobory tej witaminy. Jest jedną z tych, które najtrudniej dostarczyć naszemu organizmowi.
Pod terminem „witamina D” kryją się tak naprawdę dwa róże związki: ergokalcyferol (witamina D2 ) – występuje w roślinach i grzybach oraz cholekalcyferol (witamina D3)- zajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale powstaje również pod wpływem promieniowania ultrafioletowego w skutek syntezy skórnej.
Aby organizm wytworzył witaminę D, potrzebne sa promienie UVB. Najwięcej tego promieniowania dociera do powierzchni ziemi pomiędzy godziną 11.00 a 14.00. Korzystanie z kąpieli słonecznych poza tymi godzinami eksponuje ciało na działanie promieni UVA, które nie mają wpływu na syntezę witaminy D, a są szkodliwe dla organizmu człowieka. Stosowanie kremów z filtrem UV oraz opalenizna skóry utrudnia dostęp promieni UVA ale i też UVB do organizmu, tym samym blokuje syntezę witaminy D. Jeżeli w końcu uda się organizmowi wytworzyć nieco tej witaminy, wchłaniana jest z powierzchni skóry około 48 godzin. Umycie skóry powoduje jej zmycie. Tak więc nawet po bardzo słonecznym lecie można mieć niedobory witaminy D.
Wpływ witaminy D na zdrowie
Witamina D działa na cały organizm niezależnie od wieku. Jej receptory znajdują się w każdej komórce ciała. Badania naukowe wskazują, że witamina D pozytywnie wpływa na szereg funkcji naszego organizmu. Do tej pory udowodniono jej pozytywny wpływ na:
– prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
– prawidłowe funkcjonowanie mięśni,
– wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego oraz utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia we krwi,
– zdrowie kości i zębów,
– proces podziału komórek,
– zapobieganie nowotworom głównie piersi, nerki, jelita grubego, trzustki, prostaty i jajników,
– zapobieganie powstawaniu cukrzycy typu I (zwłaszcza u dzieci),
– zapobieganie powstawaniu chorób autoimmunologicznych jak RZS czy SM,
– zapobieganie depresji.
Suplementując witaminę D, należy koniecznie dodawać witaminę K2- MK7 w ilości 100 mikrogramów i przyjmować obydwie witaminy z posiłkiem zawierającym tłusz, ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Profilaktycznie dawka 2000 j.m. jest wystarczająca. W przypadku podejrzenia niedoboru (częste infekcje, alergie, depresja, osteoporoza, itp) należy zbadać metabolit witaminy D – określany jako25 (OH). Norma to 50- 70 ng/ml. W początkowym okresie suplementacji kontrolę tego metabolitu przeprowadzać co 2 miesiące i nie przekraczać poziomu 100 ng/ml. W przypadku poważnych chorób poziom tem powinien byc wyższy, ale suplementację dużymi dawkami witaminy D należy przeprowadzać pod kontrolą mądrego lekarza. Bezpieczna dawka witaminy D potwierdzona badaniami, to 10 000 IU (250 mcg).