🎉🎉 10 LAT WIGORU 🎉🎉 Sprawdź koniecznie, co przygotowaliśmy z tej okazji!
16 listopada 2014

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów
i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych co skutkuje  utrzymaniem harmonii w naszym organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi wynosi 7,35-7,45.
Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze – przewagę składników kwaśnych we krwi. Dla prawidłowego funkcjonowania ciała niezbędne jest utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej.

Równowagę tę zaburzają, takie czynniki jak zła dieta, nadmiar stresów i brak zdrowego snu,
co prowadzi do zakwaszenia organizmu.

Objawy świadczące o zakwaszenia organizmu:

  • bóle i zawroty głowy,
  • ogólne złe samopoczucie,
  • zmiany nastroju,
  • spadek odporności organizmu,
  • bóle stawów i mięśni,
  • częste infekcje wirusowe,
  • nadwaga lub otyłość.

Zakwaszenie organizmu prowadzi do takich chorób jak:

  • miażdżyca,
  • cukrzyca,
  • choroby serca,
  • kamienie nerkowe,
  • osteoporoza,
  • zapalenia stawów,
  • nowotwory.

Sposób odżywiania współczesnego człowieka stał się zdecydowanie bardziej kwasowy i oparty
w dużej mierze na produktach przetworzonych.

Naturalny system buforowy człowieka jest zaprojektowany w taki sposób, aby chronić przed nieuniknioną mieszanką pokarmów zarówno alkalicznych (zasadowych), jak i kwasowych.
Jednak, przeciążając go, wyczerpujemy jego zdolności obronne. Jeśli odżywiamy się
w nieodpowiedni sposób, nasz system buforowy musi ciężko się napracować, aby zneutralizować zbytnią kwasowość organizmu.

Aby zachować równowagę kwasowo – zasadową, należy przestrzegać kilku zasad.

  • Zrównoważyć swoją dietę poprzez utrzymanie proporcji. Komponować posiłki tak, aby porcja zawierała produkty alkaliczne i zakwaszające w proporcjach 60/40 dla produktów alkalizujących, docelowo natomiast proporcje 80/20.
  • Zachować równowagę w aktywności fizycznej. Umiarkowane ćwiczenia fizyczne pomagają pozbyć się zbędnych kwasów. Zbyt intensywne treningi (sportowcy) mogą natomiast wytworzyć zbyt wiele kwasu mlekowego co zwiększa zakwaszenie organizmu.
  • Nawadniać organizm pijąc wodę alkaliczną. Java, to naturalna woda o pH 9,2 dostępna na rynku. Wodę alkaliczną można też zrobić samodzielnie korzystając z jonizatora (tzw. woda żywa) lub pić wodę przefiltrowaną na zasadzie odwróconej osmozy, wolną od wszelkich zanieczyszczeń, dodając do niej nieco soku  z cytryny lub limonki, aby ją zalkalizować.
  •  Pamiętać o dotlenieniu organizmu (aktywność na świeżym powietrzu), zdrowym śnie oraz unikaniu stresu.

Informacje pomocne w komponowaniu posiłków sprzyjających utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej:

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 – 8,1:

  • warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew,
  • soki warzywne świeże bez cukru,
  • owoce: kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi, rodzynki,
  • soki owocowe świeże bez cukru,
  • grzyby: prawdziwki, kurki.

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:

  • owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki,
  • warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu,
  • zielona herbata,
  • oliwa z oliwek,
  • migdały,
  • maślanka,
  • herbata zielona,
  • wytrawne wino.

Produkty neutralne pH 7,0:

  • masło świeże,
  • śmietana,
  • serwatka,
  • jogurt naturalny,
  • oleje roślinne.

Produkty  o działaniu od neutralnego do lekko zasadowego:

  • kawa zbożowa,
  • olej rzepakowy, lniany, kokosowy,
  • sól morska i sól himalajska,
  • świeże mleko kozie,
  • mąka orkiszowa,
  • quinoa (komosa ryżowa),
  • dziki ryż,
  • gryka,
  • amarantus,
  • kasza jaglana,
  • jonizowana woda alkaliczna,
  • woda z sokiem cytryny lub limonki,
  • skiełkowane nasiona warzyw i traw,
  • stewia,
  • ksylitol (cukier brzozowy),
  • miód pszczeli, prosto od pszczelarza.

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

  • twaróg,
  • orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe,
  • kasza gryczana,
  • makaron sojowy,
  • orzechy laskowe i orzechy nerkowca,
  • otręby,
  • fruktoza,
  • potrawy smażone,
  • rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy,
  • niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki,
  • niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki),
  • napoje alkoholowe (wszystkie),
  • papierosy (fajka również),
  • leki,
  • przetworzone mieszanki miodów pszczelich.

 Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0:

  • ryby,
  • jaja,
  • chleb żytni,
  • płatki zbożowe,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • ryż brązowy,
  • orzeszki ziemne,
  • piwo.

 Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0:

  • mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina,
  • cukier i produkty zawierające cukier,
  • sztuczne słodziki,
  • biała mąka pszenna i produkty pochodne,
  • biały ryż,
  • sery żółte,
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • kakao i czekolada,
  • sól.

Dieta alkaliczna nie jest sposobem na zrzucanie zbędnych kilogramów, chociaż stosując ją, faktycznie możemy zachować prawidłową masę ciała. Jej założeniem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu pH krwi, który zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie.