Witamina C ( kwas L-ascorbinowy – forma lewoskrętna witaminy C )
Lewoskrętność – tylko forma lewoskrętna witaminy C wykazuje 100 % biologicznej aktywności witaminowej, jest doskonale przyswajalna przez organizm i w pełni wykorzystywana. W takiej formie występuje w naturalnych jej źródłach, czyli pożywieniu.
Rola w organizmie:
Bierze udział w licznych procesach metabolicznych, zachodzących w naszym organizmie: przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, metabolizmie tkanki nerwowej, syntezie niektórych hormonów, hemoglobiny, erytrocytów, karnityny, która przyspiesza spalanie tłuszczów. Stymuluje syntezę kolagenu – białka, które występuje we wszystkich tkankach naszego organizmu. Kolagen występuje w ścianach naczyń krwionośnych, skórze, oku, ścięgnach, kręgach w kręgosłupie itp. odpowiadając za ich prawidłowy kształt i sprawność. Przyspiesza gojenie się ran, złamań, sińców, zapobiega krwawieniom z dziąseł. Witamina C jest najpowszechniej występującym w naszym organizmie przeciwutleniaczem, bierze udział w procesach detoksykacyjnych, chroni tkanki organizmu przed wolnymi rodnikami oraz zmniejsza uszkodzenia komórek powstałe w wyniku starzenia się, nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz chorób serca. Hamuje przekształcanie się azotanów (konserwantów używanych m.in. do konserwowania mięsa i jego przetworów) w rakotwórcze nitrozoaminy. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu, hamuje rozwój zaćmy, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, przełyku, żołądka, wątroby, odbytnicy, szyjki macicy oraz płuc poprzez niszczenie wolnych rodników. Reguluje stężenie glukozy we krwi, wpływa na syntezę oraz przemianę cholesterolu w składniki żółci, obniża poziom LDL (złego cholesterolu) podwyższając poziom HDL (dobrego cholesterolu). Hamuje odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Poprzez wzrost produkcji prostaglandyn obniża ryzyko zachorowania na choroby serca, miażdżycę i udar. Wpływa na płodność u mężczyzn, zmniejsza reakcje alergiczne, zwiększa przyswajanie żelaza. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje podczas gorączki, zakażenia, przy poparzeniach, chorobach serca, nerek i wątroby, ciężkim wysiłku fizycznym, przewlekłym stresie, u palaczy, alkoholików oraz podczas przyjmowania niektórych leków, np. barbituranów (leki uspokajające), kwasu acetylosalicylowego (Acard, Aspiryna, Polocard, Polopiryna) sulfonamidów, tetracyklin (antybiotyki) czy też doustnych środków antykoncepcyjnych. Witamina C jest powszechnie stosowana zapobiegawczo oraz przy przeziębieniach, infekcjach i grypie.
Niedobór – objawy:
– bóle reumatyczne,
– brak apetytu,
– senność,
– ogólne osłabienie,
– hyperkeratoza czyli nadmierne rogowacenie naskórka i krwawe wybroczyny na skórze,
– utrudnienie gojenia się ran,
– dziąsła stają się gąbczaste, krwawią,
– zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i zębodołów, co powoduje ruszanie się i wypadanie zębów,
– zaburzenia wzrostu zębów i wytwarzania szkliwa u dzieci,
– skóra staje się wysuszona i łuszczy się,
– bóle kości,
– skurcze mięśni,
– schorzenia żołądka,
– obniżenie odporności na zakażenia,
– przeziębienia.
Przedawkowanie :
Trudno jest przedawkować witaminę C, gdyż jej nadmiar wydalany jest z moczem i potem. Nie jest magazynowana
w organizmie. Bardzo duże dawki powodują biegunkę, nudności, wymioty, kurcze żołądka, spadek wchłaniania i aktywności miedzi i selenu, wzmożone oddawanie moczu oraz spadek odporności organizmu. Przyjmowanie dużych dawek przez dłuższy czas może spowodować uzależnienie od kwasu askorbinowego.
Źródła w pożywieniu:
Organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać witaminy C, dlatego jej głównym naturalnym źródłem jest pożywienie:
– mleko,
– jaja,
– produkty zbożowe,
– ziemniaki, brukselka, kapusta, seler, papryka, kalarepa, pomidory,
– owoce cytrusowe,
– czarna porzeczka, truskawki, maliny ,dzika róża.
Witamina C (kwas L-askorbowy), jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, bardzo wrażliwa na działanie różnych czynników zewnętrznych. Gotowanie, wielokrotne odgrzewanie, rozmrażanie w temperaturze pokojowej i wyższej zmniejsza jej zawartość w produktach, w których występuje (np. w cytrynie dodawanej do gorącej herbaty). Zwiędnięte, uszkodzone warzywa, zbyt dokładnie myte (szorowane), przechowywane w temperaturze wyższej niż
4-5˚C również tracą znaczną ilość witaminy C. To samo dzieje się, gdy drobno pokrojone warzywa wystawione są przez dłuższy czas na działanie powietrza i światła. Najlepiej jest zjadać surowe owoce i warzywa lub też gotować je krótko w małej ilości wody lub na parze oraz spożyć zaraz po przygotowaniu.
Dawkowanie:
W przypadku choroby (nawet ból zęba) należy stopniowo zwiększać ilość witaminy C aż do wystąpienia lekkiego rozwolnienia, wtedy należy zmniejszyć ilość, aby do rozwolnienia nie dochodziło. W czasie infekcji zapotrzebowanie organizmu na Wit.C jest bardzo duże (nawet 30-50gram/24 godz.) Gdy choroba mija, zapotrzebowanie maleje i nawet 3-4 gramy mogą wywołać biegunkę. Po ustaniu stanu chorobowego, należy przyjmować witaminę jeszcze 2-3 dni, ale w mniejszych dawkach.
Witamina C usuwa metale ciężkie z organizmu i może być wykorzystana w kuracji oczyszczającej.
Uwaga! Stosowanie Witaminy C w dużych dawkach w formie tabletek, może spowodować problemy żołądkowe spowodowane spożyciem dużej ilości substancji stabilizujących zawartych tabletce jako dodatek.
UWAGA!!! Ponieważ Wit.C usuwana jest z organizmu przez nerki, osoby z chorobami nerek powinny skonsultować dawkowanie z lekarzem.