Witamina K2 – nieznany sprzymierzeniec

Strona główna »  Blog »  Witamina K2 – nieznany sprzymierzeniec

16 listopada 2015

Zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi witamina K2 pozyskana z naturalnego ekstraktu natto (japońskiej potrawy ze sfermentowanej soi) w formie MK-7- najlepiej przyswajalnej przez organizm nie tylko przywraca prawidłowe krzepnięcie krwi, ale aktywuje prawidłową dystrybucję wapnia do kości, zapobiegając odkładaniu się wapnia w tętnicach i nie dopuszczając do powstawania tzw. „paradoksu wapnia” (nadmiaru wapnia w tętnicach przy jednoczesnym ich braku w kościach).

Dowiedziono, iż naturalna Witamina K2 MK-7 skutecznie obniża ryzyko występowania dolegliwości układu kostnego oraz układu krążenia nawet o 50%. Ponadto, Witamina K2
w postaci MK-7 (menachinon-7) cechuje się najlepszą wchłanialnością. Badania naukowe wskazują, że przyjmowanie dawki 100mcg korzystnie wpływa na redukcję już istniejącego zwapnienia, przywracając prawidłowy stan tętnicom oraz prawidłową gęstość kości.

Długoterminowe spożywanie witaminy K2 MK-7 (menachinon-7) w sposób istotny zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, osteoporozy, miażdżycy, chorób serca, a także zmniejsza ryzyko powstawania złośliwych nowotworów (w szczególności piersi, prostaty oraz nerek) oraz powstawania takich chorób jak RZS, SM, choroby Alzhaimera i innych schorzeń mózgu.

Szczególnie zalecana osobom po udarach, zawałach, po wszczepieniu bypass, pomostów
i przeszczepów naczyniowych, pozwala zapobiegać powtórnym zawałom i udarom.

Dawkowanie: 1 kapsułka 100 mcg (µg) jeden raz dziennie w trakcie posiłku.

Bardzo korzystne jest przyjmowanie witaminy K2 MK-7 razem z witaminą D , jeśli celem suplementacji jest wzmocnienie układu kostnego. W przypadku suplementacji witaminą D, dawkę witaminy K2  MK-7 należy zwiekszyć do 200 lub 300 mikrogramów.

WAŻNE!!! Witamina K2 rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego  należy ją przyjmować w trakcie posiłku zawierającego choćby niedużą ilość tłuszczu.